Trädgårdsprojekt

Renovering av rabatter
Maj/juni 2014
I år har vi startat upp flera renoveringsprojekt i trädgården.

1. Ett överväxt parti (Gullkornell + en Spirea med onödigt stor växtkraft) längs med gränsen till södra grannen har med mycket möda grävts upp och ersatts med tujaplantor som häck och en rad med Hosta/Funkia. Skall fixa till promenadstråket bredvid till senhösten när en stor Gulbrokig kornell skall skäras ner hårt.

2. Rosenrabatten efter rosengången har växt oss över huvudet. Framförallt var det ett par kraftigt växande klematis som dominerade för mycket (Summersnow = suverän växtkaft för den som skall täcka in stora ytor och blommar med vita blommor länge). Nu är alla klematis borta eller förflyttade, alla gamla rosor uppgrävda och bortskänkta + en massa expansiv Vintergröna har reducerats och omgärdats med en nedgrävd planka. Förhoppningsvis underlättar det att hålla den på plats. Marken har gödslats med gödsel och frästs ner, likaså har några balar torvmull fått göra sällskap. Förhoppningsvis är vår styva lerjord lite mullrikare nu.
I stället har det kommit tre flätade pilar som vi köpte på trädgårdsmässan. Skall klippas i en fyrkantig form. Rudbeckia, Lavendel, några sorters Timjan, en massa olika sorters gräs sam en ännu större mängd Dagliljor skall växa där nu. Vi var igår på en växtmarknad och köpte en massa. Nu skall de sista plantorna ner. E Rosenflocka skall inköpas, en sittbänk byggas och till sist skall vi försöka skapa en boplats för vildbin, humlor och annat nyttigt.

3. Vi har samplanterat Jättedaggkåpa och mörkröd Alunrot. Tyvärr fattade vi inte vid planteringstillfället att daggkåpan kommer att skymma Alunroten. Efter flera års irritation över detta har vi nu påbörjat omflyttningen. Samtidigt försöker vi skapa lite bättre livsbetingelser för vår Kopparlönn. Projektet pågår men ligger nere idag pga det myckna regnandet.

Det finns fler projekt inplanerade men de är ännu så länge bara i tankestadiet.

Projekt 2014 1 Projekt 2014 2 Projekt 2014 3

 

 

 

Projekt som har tagit tid

Söndag 2 sept 2012

Projekt tar ibland märkligt mycket tid. Mycket annat har fått omkörningsrätt och det målade virket har legat i ett hörn och med sin röda färg signalerat till mitt dåliga samvete. Förra veckan kom jag loss och satte igång. Och inte räkte det målade virket till flera spaljéer!  Men till en del av den tänkta vinkelspaljén räckte det. Det som vätter mot den granne som får lida mest av vår baksida. Får lov och handla lite mer virke, måla och sedan försöka spika upp den andra delen av vinkelspaljén. Undrar om det blir före snön?

Lasse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny spaljé

Måndag kväll 30 juli

Vi vill ha en avgränsning i vårt nordvästra hörn, i köksträdgården. Vår lite skräpiga baksida är ju grannens framsida. Vi har lite dåligt samvete och har länge planerat att sätta upp en spaljé för att de skall slippa se allt. Samma spaljémodell som vi har på flera ställen, fast lite lägre. Började i eftermiddag att måla drygt 35 lpm läkt samt några 10×15 stolpar i samma röda färg som det mesta i trädgården. Skall målas ytterligare en gång med vattenburen slutfärg. Troligen räcker virket till mer än en spaljé. Vi har ytterligare ett ställe där vi vill ha upp en. Men en sak i taget.

Lasse