Mat & Dryck

Torskrygg igen

Köpte färsk norsk skrei-torsk häromdagen. Det är lite lyx vid den här årstiden.

Vad är skrei?
– läs artikeln hämtad från Mitt Kök.
Det görs festivaler kring skrei, den är kvalitetsmärkt och dess vandring gör fisken muskulös vilket resulterar i ett delikat kött med utsökt smak. Mitt kök berättar allt du bör veta om denna havsdelikatess! 

– Den norska torsken skrei är en fantastisk råvara, inleder kocken Nils Erik Molinder när han talar med Mitt kök.

Men vad är det som gör fisken så fantastisk egentligen?

Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens största torskbestånd, januari till april är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och avnjuts.

– Under vintertid är det dags för skreien att leta sig mot fastlandet och då vandrar stora mängder in till kusten. Skrei betyder på norska just vandring, berättar Nils Erik Molinder.

Tillagningen är ganska enkel. Rimma torsken 30-60 minuter före – blir fastare och vitare kött. Vi valde att laga den i ugnen, ca 175 grader till 50 graders innertemperatur. Låt vila under folie.
Rödvinssås. Ganska mustig sås med lite hackad morot + charlottenlök + en kvist timjan. Vanligt potatismos. Brynt pancetta denna gång. Serverades med rött vin, Pinot Noir.

Klassiskt gott. Brukar göra den med bacon, vilket jag tycker nog är lite godare. Upplevde att pancettan blev för salt. I Norge är det vanligt att dricka rött Bordeaux till – det är nog ett bättre val. Pinot Noir blev lite tam till den kraftig såsen.